Nya skånska län?

Som en del i den politiska omstöpningen av Region Skåne efter femklöverns maktövertagande kommer man stadfästa den fyrdelning av Skåne som finns mellan kommunerna. Idag finns det fyra geografiska samarbeten för Skånes kommuner: Nordväst, Nordost, Sydväst, Sydost. I och med förslaget för ny politisk organisation av Region Skåne kommer man avskaffa de fem distriktsnämnderna (som utgår från sjukhusorganisationen) och ersätta den med fyra delregionala beredningar för tillväxt och hälsa, vars gränser motsvarar de delregionala kommunsamarbetena.


Beredningarna ska samverka med kommunerna inom områden som närsjukvård, folkhälsa, trafik, kultur och miljö. De har ingen beslutanderätt, men de ska ledas av regionråd och ha förslagsrätt till fullmäktige. Syftet med detta är bättre förankring av Region Skåne bland kommuner och medborgare, samt bättre fokus på helheten av Region Skånes verksamheter.
Det är förvisso behövligt, Region Skåne behöver bli mer region och mindre landsting. Faran med denna uppdelning är förstås att det man vinner i verksamhetshelhet förlorar man i regional helhet. I stället för en strikt uppdelning i sjukvård/kollektivtrafik/utveckling/kultur får man en strikt uppdelning i nordväst/nordost/sydväst/sydost - och det kan inte gagna ett Skåne, vars 33 kommuner och två landsting i ett anfall av osedvanlig enighet ledde processen mot ett enat Region Skåne för tio år sedan.

1 Comment:

  1. Anonym said...
    Jag måste säga att du har mycket rätt i det du skriver. Men man kanske verkligen behöver de här föraändringarna...?

Post a Comment




 

Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.