Regionalistens dilemma

Upplands landshövding Anders Björck fortsätter sitt korståg mot sin landshövdingskollega Mats Svegfors (Västmanlands län) ansvarskommitté med ännu en debattartikel i DN idag. Anders Björck är upprörd över det faktum att allt pekar på att kommittén kommer resultera i att Upplands län kommer att ingå i en ny Mälardalsregion. Han är lika upprörd över att dessa viktiga frågor (om den framtida kompetensen mellan stat och region, samt region och kommun) har skett utan demokratisk förankring.

Även om jag inte delar Anders Björcks skeptisism mot starka regioner och svaga länsstyrelser, så har han ändå rätt i mycket. Framförallt om vem det är som ska definiera de framtida regionerna, och hur mycket invånarna har att säga till om i denna fråga. Vissa tycker att det är helt ovidkommande att diskutera framtida administrativa gränser som ändå inte har någon direkt relevans för dess invånare, men jag tycker inte det.

Så som jag ser det fungerar regioner oerhört mycket bättre om de har dess invånares fulla stöd. De flesta invånare i Skåne län ser sig som just skåningar och är medvetna om Skåne som geografiskt och politiskt begrepp. Det är därför lättare att demokratiskt förankra beslut som fattas på den regionala nivån.

Men kommer inte nya "superregioner" ändå att sätta sig i folks medvetande, så att Uddevallabor och Skövdebor känner sig mer som Västra Götalänningar än Bohusläningar och Västgötar? Jag tvivlar. Malmöhus län fanns i västra och södra Skåne i runda slängar 300 år, och ändå talade ingen om "malmöhusläningar" - och ingen sörjer Malmöhus läns bortgång. En trehundraårig parantes var allt vad Malmöhus län var.

Därför är jag själv skeptisk mot att slå samman Skåne med Blekinge och södra (eller hela) Halland. Oavsett det faktum att just dessa län tillsammans bildar det gamla Skåneland/Scania (förutom Bornholm), så verkar det som om få blekingar och hallänningar känner sig som skåneländare - och med detta tycker jag att hela idén faller. En "Region Södra Götaland", eller ännu värre "Region Sydsverige", är därför ett ur legitimitetssynpunkt dödfött projekt från början.

Anders Björck vill att svenskarna ska folkomrösta i varje län som berörs av föreslagna förändringar. Egentligen är det ingen dum idé, eftersom sådana folkomröstningar skulle komma att ge de framtida regionerna större demokratisk legitimitet - om det alls blir några då vill säga.

Det är detta som är dilemmat för de som vill behålla och utöka Region Skånes nuvarande kompetenser. Det räcker inte att Skåne vill mera om resten av länen/regionerna i Sverige inte kan hänga med pga att de är för små. Få tror att Sverige kan leva permanent med det nuvarande asymmetriska systemet med olika kompetenser för olika län/regioner beroende på var de är i landet. Därför är många som vill öka Region Skånes kompetenser villiga att betala med att gå samman med Halland och Blekinge, även om de hellre behållit Skånes bekväma gränser.

0 Comments:

Post a Comment




 

Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.